Nitelik

Yaşamımız boyunca birçok eylem gerçekleştiririz ve gerçekleştirdiğimiz her eylem bizim sorumluluğumuzdadır. Gerçekleştirdiğimiz bu eylemler içerisinde en fazla tesiri altında kaldığımız eylem “çalışmak” fiilidir. Bir amaç uğruna çalışırız ve bu çalışma sonunda amacımıza ulaşmayı hedefleriz. Genel olarak hedefine ulaşan insanların işlerini titizlikle ve en önemlisi de severek yaptıkları göze çarpmaktadır. Kaliteli bir çalışma süreci ortaya koymayı başarmış insanlardır bunlar. Örnek vermek gerekirse filmlerden bahsedelim; Bir Kemal Sunal filmi… İzlemek bizim için keyiflidir ve izlerken bazı çıkarımlarda bulunmamak elde değildir. Filmin içerisinde barındırdığı anlam yüklü sahneler vardır ve bizi derinden etkileyen sahnelerdir bunlar. Son zamanlarda ise böyle filmler izlemek pek mümkün değil. Kemal Sunal filmlerinin senaristlerinin ve oyuncularının çalışmalarını özveriyle gerçekleştirdikleri aşikardır.
Bana sorarsanız?
Ben nitelikli bir işin tesadüfi olarak var olacağına inanmıyorum. Çoğu zaman sorumluluklar ve görevler silsilesinin meydana getirdiği “İş” denen bir oluşum var. Bu oluşumun sonucunda ise amacımıza ulaşıyoruz. Amaca iyi veya kötü, iki şekilde ulaşabilme durumumuz mevcut. İyi şekilde sonuçlanması durumu için sorumluluklar ve görevler silsilesi olan işi gerçekleştirirken, titiz ve özenli davranmamız gerekmektedir. Ancak bu şekilde niteliği yakalayabiliriz.
Peki işin nitelikli olması bize ne kazandırır?
Yaptığımız işin nitelikli olması sonucunda aldığımız olumlu tepkiler bizi mutlu eder. İnsanız sonuçta beğenilmek hoşumuza gidecektir. Örneğin iki farklı aşçı düşünün. Birinci aşçı işini özenerek, şevk ile yaparken ikinci aşçı ise bıkkın ve isteksiz bir tavırla işini yapmakta olsun. Birinci aşçının yemeklerini tadan insanlar ona övgüler yağdırırken, ikinci aşçı olumsuz tepkilerle karşılaşacaktır, böyle bir durumda birinci aşçı daha da istekli bir şekilde işini yapmaya devam edecek, mükemmele yolculuğu kaçınılmaz olacaktır ve bu durum onu daha da mutlu edecektir. İnsanlar onu tercih etmekte zorluk çekmeyeceklerdir.
Peki işin nitelikli olması için, yani mutlu olmak için ne yapmalıyız?
Baştan itibaren nitelikli olması için gerek şartın; işin titizlik ve özenle yapılması olduğunu söyledik.
Titizlik ve özenden kasıt şuydu; sorumluluk bilinci, işini severek yapma hali, görev ahlakı gibi bazı mefhumlar…
İşin nitelikli olması için ne yapılmalı sorusu hakkında ayrı bir yazı yazmak daha doğru olur tabi, ama şunu belirtmeliyim ki; eğer siz bir ödevinizi yapamadığınız için gece yatağınızda rahat uyuyamıyorsanız veya sorumluluk bilincine sahip bir birey olarak bahanelerin arkasına saklanmak yerine gereği neyse onu yapıyorsanız, siz kaliteyi yakalamışsınız demektir. Gerekli olan çabayı göstermekten sakınmayın.
Evet arkadaşım! Bu yazımızda da sona yaklaşıyoruz, nitelik bizim için hayatımızın pek çok yerinde önem teşkil ediyor. Yaptığı işlerde kaliteye önem verenler bugün çok daha ileride ve onlar övgüyü hak etmiyor mu sence de?

Yazar| Mustafa Bölükbaş

Yorumlar